Valutapåslag för kreditkort
Att välja rätt bankkort för en utlandsresa kan – förutom att kännas tråkigt och banalt – hjälpa en att spara in på sina totala utgifter under resan. I den här texten förklaras för- och nackdelar mellan kreditkort med olika avgifter och bonusar. Vill du läsa mer om avvägningen mellan debetkort och kreditkort kan du hitta det du söker här!
Olika kreditkort erbjuder olika kombinationer av förmåner och avgifter. Dessa olika upplägg är inte godtyckliga; det kort som bäst passar en kund behöver inte passa lika bra för en annan! Ska man välja bland kreditkort att använda under en utlandsresa är det vissa saker som är extra relevanta. Just kortets valutapåslag är mycket viktigt att ha koll på. Om man inte tar hänsyn till denna kostnad kan resan bli onödigt mycket dyrare än väntat. En mer detaljerad redogörelse kring valutapåslag följer efter genomgången av olika korts andra avgifter och förmåner nedan.
Kreditkorts avgifter och förmåner
De vanligaste avgifterna
Till en början har många kreditkort en årsavgift; en fast årlig kostnad oberoende av användande.
För alla kreditkort tillkommer en räntekostnad för ens obetalda utgifter. I många fall ligger räntesatsen inom ett intervall (t.ex. 0-18%) beroende på belopp och/eller hur länge sedan skulden uppkom. Notera att många kreditkort erbjuder ett antal räntefria dagar på obetalda utgifter.
Kreditkort drar typiskt sett en avgift för bankomatuttag som i längden blir dyrare om man gör många små uttag.
De vanligaste förmånerna
Själva kärnidén som gör kreditkort till ett attraktivt alternativ är att man kan handla på kredit; det man handlat under månaden betalar man nästkommande månad. Den ökade flexibiliteten och den månatliga översikten kan vara skönt att ha för många, givet att man inte spenderar mer än man kan betala tillbaka. Olika former av flexibla återbetalningsplaner är också gynnsamma för många.
Förutom att kreditkort vanligtvis gäller i alla butiker över hela världen får kortinnehavaren i många fall automatiskt tillgång till vissa försäkringar och rabatter. Rese- och bedrägeriförsäkringarna är en otrolig tillgång inför en utlandsresa. Eftersom försäkringarna skiljer sig åt något mellan olika kort ska man titta noga på skillnaderna och ta med dem i kalkylen när man väljer kort.
Valutapåslag
Kreditkortsutgivare tar i de flesta fall ett så kallat valutapåslag när man betalar eller gör uttag i en utländsk valuta. Avgiften är bestämd enligt en procentsats och ligger vanligtvis på kring 1-2% men i enskilda fall uppåt hela 4%. Denna till synes låga avgift kan verka överkomlig eller rentav trivial. Men lägger man till ett påslag på 4% över ens resas hela budget (låt oss säga 20 000 kronor) landar extrakostnaden på 800 kronor; en inte helt smärtfri smäll om den går att undvika.
Förutom att kortbetalningarna under resan blir billigare med ett kort med inget eller lågt valutapåslag tillåter det en att lägga mindre vikt vid att ha utländska kontanter i fickan. I länder där möjligheten för kortbetalning finns på de flesta affärer behöver man då inte tänka på att leta upp bankomat stup i kvarten. Dessutom slipper man oroa sig lika mycket om att ha en massa kontanter på sig och råka på stöld och liknande.
Ska man alltså till ett land med god tillgång till digitala betalningsmöjligheter är ett kort med lågt valutapåslag ens bästa vän. Om man däremot ska resa någonstans där så inte är fallet måste man jämföra både kortens valutapåslag och deras uttagsavgifter. Kortet med lägst valutapåslag men som kostar mycket att ta ut pengar med är nog inte bästa lösningen i sådana fall.
Ett jämförande exempel
Låt oss säga att man har valt just ett sådant kort – med 0% valutapåslag för kortköp men en uttagsavgift på 4% eller lägst 50 kronor – och reser någonstans där ”Cash is King.” Samtidigt har man valt bort ett kort med gratis kontantuttag men med 1,75% valutapåslag på varje kortköp.
Man vinner inte mycket på förmånliga kortköpsvillkor om man knappt använder det. Eftersom man inte gärna bär runt på förmögenheter i kontanter gör man relativt små uttag två gånger om dagen i tio dagar, alltså 20 uttag totalt. Om varje sådant uttag kostar 50 kronor har man vid resans slut betalat totalt 1000 kronor för kortets användning.
Väljer man istället kortet med gratis uttag betalar man totalt sett långt mycket mindre. Även om man betalat exempelvis hotellet för 10 000 kronor och resten av resan i kontant landar de totala utgifterna på 175 kronor.
Ifall man å andra sidan ska till ett land där det går bra att betala med kort nästan överallt svänger vågskålen åt andra hållet. Då kostnaden för uttag är nära noll är det viktigaste att se till att använda ett kreditkort med så lågt valutapåslag som möjligt.
Betala i SEK eller i lokal valuta? En fallgrop
För resenären som åker till ett kortvänligt land kommer frågan i rubriken ovan förmodligen dyka upp en del. För att ge ett snabbt svar: betala i den utländska valutan. Detta alternativ innebär att betalarens svenska bank sköter valutaväxlingen istället för att mottagarens betaltjänstleverantör gör det. Den egna banken kommer att sköta växlingen på ett för kortinnehavaren mer förmånligt vis.
För att sammanfatta
Innan du ger dig av på resan bör du kolla igenom checklistan för val av kreditkort:
Kolla upp tillgängligheten av digitala betallösningar i landet dit du ska resa.
Bestäm hur viktigt valutapåslaget och andra villkor är i jämförelse med varandra. Gör gärna en snabb ungefärlig uträkning för att jämföra mellan alternativ.
Väl framme, tänk på att använda kortet som du hade tänkt – undvik många små kontantuttag med ett kort med hög avgift.
Trevlig resa!