Resecheckar

ResecheckarResecheckar är ett vanligt alternativ, eller komplement, till att ha med sig kontanter på resan. Resecheckar fungerar ungefär som sedvanliga checkar, med ett fixerat värde och en bestämd valuta, och löses som regel in mot kontanter på destinationen. Traditionellt sett har de använts som betalningsmedel på turistorter, istället för kontanter, men allt fler resenärer väljer att använda kreditkort istället. Det har lett till att väldigt många butiker och företag, beroende på ort, inte längre tar emot resecheckar.

Fördelarna med resecheckar är att de inte är lika attraktiva för tjuvar, och att de som regel kommer med en försäkring. Försäkringen ersätter ofta hela värdecheckens summa ifall den blir stulen eller rentav borttappad, och fungerar därmed som ett slags garanti. Att ha stora summor i en resecheck kan också betyda att checken blir mer eller mindre värdefull beroende på hur valutakursen utvecklas. Om utvecklingen är god så kan man handla mer för checken och tvärtom, men oavsett vilket är pengarna låsta genom checken.

Nackdelar med resecheckar är att de ofta kan vara dyrare än att växla pengar och att de inte finns i alla valutor. Det kan också vara svårt att lösa in resecheckar eftersom de inte längre är lika gångbara som kontanter i lokal valuta. Att endast resa med checkar är därför numera sällan att rekommendera, men för längre resor kan det vara ett smart sätt att ta med sig större summor för senare inväxling.

Resecheckar finns som regel bara i större valörer, motsvarande tusentals kronor, och därutöver tillkommer oftast en extra rörlig avgift som beror på checkens belopp. Denna avgift är ofta en eller några procent av växelsumman, vilket betyder att det inte sällan kan bli en extra utgift på allt från några tior till hundratals kronor för en enda check.