Kontanter på resan

Sedlar från olika valutorAtt ta med sig kontanter på resan har en hel del fördelar, och några nackdelar. Att enbart resa med kredit- eller betalkort, eller resecheckar, är begränsande och problematiskt. Ofta är lagom bättre än en överdrift åt endera håll. Allt för stora summor kontanter kan också medföra risker.

Resecheckar accepteras inte längre överallt, och alla lokala bankkontor på alla orter byter inte heller in resecheckar mot kontanter. Det finns inte heller resecheckar i alla valutor eller valörer, vilket gör det till ett allt mer obekvämt betalmedel. Ibland kan det dock vara bra som ett komplement.

Kredit- eller betalkort är ofta smidigt, eftersom man inte behöver frakta mer än ett litet kort i plånboken. Riskerna är dock också höga, särskilt på turistorter, eftersom mindre samvetsömma figurer kan kopiera kortet, överdebitera eller på flera andra sätt sko sig utan att man ens märker det. I stora delar av Afrika och Asien är utbudet av bankomater, och för den delen ibland också bankkontor, ganska begränsat. I många länder kan det därför vara problematiskt att ta ut pengar på plats med sitt kort, i vart fall om man ska göra det dagligen. En fördel är att man ofta får en bra växelkurs om man tar ut pengar från en bankomat, men då tillkommer också som regel en avgift för uttag i andra länder. Det kan alltså om man har otur bli en förlustaffär, särskilt för den som gör många uttag på resan. Vill du ändå ha ett kort så är alternativen flera. Du kan öppna ett konto hos Northmill och få ett kreditkort gratis. Eller så tar du med dig ditt vanliga bankkort.

Antalet butiker, restauranger och andra företag som erbjuder kortbetalning är också i dessa världsdelar mycket litet utanför de allra mest välbesökta områdena.

Reser man å andra sidan med för mycket kontanter ökar man risken för rån eller stöld, eftersom man blir en mer attraktiv måltavla för ljusskygga typer. Vissa försöker komma runt detta genom att ta med sig färre sedlar av högre valörer, och sedan växla till lokal valuta på plats. Detta är dock inte att rekommendera eftersom växelkurserna för det mesta är mindre fördelaktig på plats och ställe.

Bäst är att ta med sig både kontanter och kredit- eller betalkort, men anpassa sig efter destinationen. Ska man resa inom centrala Europa eller till Nordamerika är det förmodligen bra att växla en mindre summa kontanter, eftersom man kan betala med kort på plats. Ska man å andra sidan resa till Afrika eller Asien bör man dock ha med merparten av reskassan i kontanter, och sedan ta ut mer på plats endast vid behov. Resecheckar kan vara bra i vissa fall, men ersätter sällan helt kontanter eller kort.