Till

  •  
  • Köpkurs
  • Säljkurs
  • Du har
  • Avgift
  • Du får
  •  
Här har vi tyvärr ingen information.
 
 

JPY

Världens tredje största valuta på Forex är Japanska yen, JPY. Efter euro och USD så är detta valutan som det handlas allra mest med. Dessutom så är det flera centralbanker som använder sig av JPY som en reservvaluta. JPY lanserades 1871 och namnet ska uttalas som vi säger ordet en på japanska, men på svenska så säger vi förstås jen.

Namnet på valutan betyder cirkel på japanska vilket kan ha att göra med att den ursprungligen fanns som mynt. Idag så är det Bank of Japan i Tokoyo som har ansvar för att ge ut landets valuta.

De första mynten

Under 1800-talet så var det vanligt med mexikanska silverdollar i Asien. De här mynten kom från Sydamerika och användes i Kina, Japan och i resten av Asien. Man började trycka mynt lokalt men det fanns en rädsla för att använda sig av mynt som inte såg ut som de sydamerikanska silverdollarna. Kineserna hade en myntpress som de använde ett tag. Men till sist så sålde de den till Japan som då kunde börja tillverka egna mynt.

Lite historia

Historiskt sett så har yen inte alltid varit en av de främsta valutorna. Under andra världskriget så sjönk värdet på Japanska yen rejält. Då fanns det heller inte en verklig kurs så som det ser ut idag. Det var USA som kom att sätta värdet på yen till 360 yen per USD. Det här var en plan som ingick i Bretton Woods systemet och den ledde till att priserna i Japan kunde stabiliseras.

År 1971 så lämnade USA guldstandarden och då förändrades värdesättningen också av yen. Sedan 2013 så har Bank of Japan jobbat med ett uppköpsprogram av USD där man hoppas vända landets deflation till inflation. Det här görs delvis med tanke på att få bättre fart på export.