Att ta ut pengar med kort utomlands
Att ta ut pengar med kort utomlands kan bli riktigt dyrt. Det finns stora risker i form av avgifter, räntor och valutapåslag. Risken är särskilt hög om du genomför ditt kontantuttag med ett kreditkort. Här kan du läsa mer om vilka avgifter som kan förekomma när du tar ut pengar med kort utomlands samt tips på hur du undviker dem.
Utländska bankomater med dyra avgifter
När du är på resande fot behöver du ibland ta ut kontanter. Det kan du antingen göra via ett växlingskontor, en bank eller en bankomat. Det billigaste alternativet är oftast en bankomat, men inte alltid. Vissa bankomater är dyrare än andra. Framför allt bör du undvika bankomater som drivs av fristående aktörer som Euronet och Western Union eftersom de tar mycket högre avgifter.
Tips 1: Välj alltid en bankomat från en lokal bank för att försäkra dig om att du får de lägsta uttagsavgifterna och den bästa växlingskursen.
Tips 2: Se upp för bankomater i turisttäta områden eftersom det är större risk att de tar högre avgifter.
Tips 3: Var uppmärksam för när automaten säger att uttagen kostar pengar.
Skillnaden mellan att ta ut pengar med betalkort vs kreditkort
Vilken sorts bankomat du tar ut pengar från är viktigt, men vilken typ av kort du använder är förmodligen ännu mer avgörande för hur mycket uttaget kostar i slutänden. De olika bank- och kreditkortsföretagen tjänar stora summor på kontantuttagen som görs utomlands. De har dessutom olika regler och avgifter för olika typer av kort vilket gör att många turistande svenskar råkar ut för överraskande dyra kontantuttag på semestern.
Dels kan den utländska banken ta ut en uttagsavgift och en valutaväxlingsavgift. Många vet dock inte att även den svenska banken eller kreditkortsföretaget ofta tar ut dessa utgifter. Det finns alltså en risk att uttaget blir betydligt dyrare än planerat. Ibland handlar det om en fast avgift och då blir det dyrt med många små uttag. Ibland är det dock en fast avgift och en viss % av summan som du tar ut och då blir det dyrt med stora uttag. Uttagsavgifterna hos de flesta svenska banker ligger på cirka 25-50 kronor per uttag.
Det gäller att kontrollera vad som gäller för just ditt kort när du tar ut pengar utomlands. Kom ihåg att det ofta är stor skillnad mellan kreditkort och betalkort (samma som ett debetkort, dvs pengarna dras direkt från ett konto). Många kreditkort lockar med avgiftsfria uttag utomlands, men därefter tillkommer en ränta som börjar gälla från uttagsdagen. Räntan är oftast mycket hög, ofta över 20%, vilket gör att det kan bli mycket dyrt om du tar ut stora belopp. Flera kreditkort tar dessutom ut en avgift på uttagsbeloppet.
Ett räkneexempel med det populära kreditkortsföretaget American Express illustrerar hur dyrt det kan bli med kontantuttag med kreditkort utomlands. När du tar ut kontanter med ett American Express-kort utomlands debiteras kortet med följande avgifter.
- En avgift om högst 4 % (minst 25 kr) av det totala beloppet.
- En ränta om 23,99 % från den dag kontantuttaget genomförs.
- En valutaväxlingsavgift på 2%.
Om du tar ut 500 svenska kronor i utländsk valuta kostar det alltså 25 kr (avgift) + 10-20 kr (ränta, beroende på när i månaden uttaget görs) + 10 kr (valutapåslag) = 35-45 kronor. Den här typen av avgifter är inte unikt för just American Express utan gäller för de flesta kreditkort. Den höga räntan gäller från den första kronan och redan den dag du tar ut pengar med ditt kreditkort.
Tips 1: Innan du reser iväg på semester bör du kontrollera vilka avgifter som gäller för ditt kort. Om du har olika sorters kort, exempelvis ett betalkort och ett kreditkort, är det bra att jämföra de olika avgifterna.
Tips 2: Om du är osäker bör du välja att ta ut pengar med ditt betal- eller debetkort istället för ditt kreditkort eftersom det oftast är billigare.
Tips 3: Reser du ofta så kan det vara bra att se om du behöver ett nytt kreditkort. Här hittar du en jämförelse över de bästa kreditkorten utomlands.
Välj inhemsk valuta istället för svenska kronor
Det är också viktigt att vara uppmärksam på att du ofta står inför ett val när du ska ta ut pengar i bankomaten utomlands: antingen kan du välja den inhemska valutan eller svenska kronor. Om du tar ut stora summor kan det bli riktigt dyrt att välja fel.
Det är nästan alltid dyrare att göra uttag i svenska kronor än i den lokala valutan. Om du väljer svenska kronor är det den utländska banken som bestämmer vilken valutakurs du får. Ibland kan det skilja upp till 3-5% jämfört med om du väljer den lokala valutan. Om du tar ut stora summor, exempelvis 5000 kronor, kan det innebära 150 – 250 kronor som du betalar extra. Om du däremot debiterar kortet i den inhemska valutan är det din bank i Sverige som sköter växelkursen. Vilket i princip alltid är billigare.
Tips 1: Välj alltid den lokala valutan när du tar ut pengar med kort utomlands. Det gäller även när du handlar med kortet.
Tips 2: Bankomater i turisttäta områden ger ibland inte valet att ta ut i den lokala valutan. Istället presenteras enbart valet att bli debiterad i svenska kronor. Du bör se detta som ett varningstecken och istället försöka hitta en annan bankomat.