Billiga länder 2021

När nu världen så sakteliga börjar öppna upp för besökare och turister kan det vara bra att jämföra tilltänkta resmål för att få ut det mesta möjliga av sin resa. Detta gäller framför allt hur mycket man som resenär kan spendera under själva vistelsen utomlands.

De senaste åren har den svenska kronan varit relativt svag i jämförelse med många andra länders valutor. Sen finns det länder där levnadskostnaden är generellt mer fördelaktig, av flera olika skäl.

Länder i Europa

Turkiet
Turkiet är ett klassiskt favoritresmål för många svenskar. Landet ligger på gränsen mellan Europa och Asien och har vuxit i popularitet. Framför allt är det badorter som Antalya som lockar ressugna nordbor. Det är också ett resmål som är relativt billigt, mycket med tanke på hur den turkiska liran utvecklat sig på senare tid. Generellt sett är det mesta billigare i Turkiet jämfört med Sverige, oavsett om man tittar på kostnad för mat och logi eller för sevärdheter och upplevelser. Även kostnaden för transport är betydligt lägre än här hemma.

Prisexempel i Turkiet:
Vatten: 2 kronor per flaska
Läsk: 5 kronor per burk
Cappuccino: 14 kronor
Biobesök: 27 kronor
Bussbiljett: 4 kronor

Bulgarien
För den prismedvetna resenären kommer inte Bulgarien som någon större nyhet. Drygt 12 miljoner människor besöker årligen landet. Bulgarien är ett land som har mycket att erbjuda både när det kommer till upplevelser och shopping. Bland de mer välkända besöksmålen återfinns bland annat badorterna Sunny Beach och Golden Sands.

Bulgarien har i många fall en ännu lägre prisbild än Turkiet, varför skillnaden mot Sverige blir ännu större.

Prisexempel i Bulgarien:
Vatten: 4 kronor per flaska
Läsk: 8 kronor per burk
Cappuccino: 11 kronor
Öl: 10 kronor (0,5 liter)
Bröd 5 kronor (500 gram)

Länder utanför Europa

Vietnam
Landet är lite av en uppstickare men har vuxit i popularitet bland svenska resenärer. Den låga prisnivån i kombination med ett stort utbud av sevärdheter, en spännande matkultur och gott om historiska referenser lockar allt fler turister. Vietnam har blivit ett mycket prisvärt alternativ till andra, mer traditionella resmål i Asien, som exempelvis Thailand och Bali.

I Vietnam finns bland annat världsarvsstaden Hoi-An och Ha Long-bukten. Ho Chi Minh-staden och Nha Trang är andra exempel på populära besöksmål i landet. I Vietnam finns också ett stort utbud av tempel, kolonialbyggnader och makalösa naturområden.

Prisexempel i Vietnam:
Vatten: 3 kronor per flaska
Läsk: 5 kronor per burk
Cappuccino: 13 kronor
Öl: 6 kronor (0,5 liter)
Bröd 5 kronor (500 gram)

Thailand
Det går trots allt inte att bortse från svenskarnas favoritresmål Thailand. Landet är välkänt för sina vackra stränder, sevärdheter och fantastiska mat. I Thailand finns något för de allra flesta, oavsett om man gillar strandhäng, kultur eller äventyr.

Från Phuket utgår många turer och man kan exempelvis välja att besöka Khao Sok, en av Thailands vackraste nationalparker, belägen mitt i regnskogen.

Andra välkända platser är bland annat Bangkok (huvudstaden), Khao Lak och Kata Beach.

Prisexempel i Thailand:
Vatten: 3 kronor per flaska
Läsk: 5 kronor per burk
Cappuccino: 15 kronor
Öl: 18 kronor (0,5 liter)
Bröd 10 kronor (500 gram)