Svårt att växla SEK utomlands

Den som har varit ute och rest på sistone eller följt nyhetsuppdateringarna har kanske uppmärksammat att det finns ett problem med att växla svenska pengar utomlands. Det har nämligen visat sig att i många länder väljer växelkontor att inte ta emot svenska sedlar, vilket kan ställa till det för svenska resenärer som inte vill eller har möjlighet att betala med kort utomlands.

Svenska banker köper inte tillbaka sedlarna

Anledningen till att växelkontor och banker inte vill ta emot svenska sedlar utomlands är för att svenska banker inte vill köpa tillbaka sedlarna. Eftersom utländska banker eller växlingskontor inte vill sitta med större mängd svenska sedlar de inte har någon användning av, väljer de helt enkelt att inte ta emot dem från svenska turister.

Systemet med att kunna växla valuta när du befinner dig på ett resmål, grundas i att bankerna från de land som valutan tillhör köper tillbaka sedlarna, vilket alltså fallerar när de svenska bankerna inte uppfyller sin del av kedjan.

Bucharest, Romania – June 22, 2022: The exchange rate of the Leu-Euro, near the psychological threshold of 5 lei, is displayed on a yellow board at the entrance of a currency exchange office.

Riksbanken ser över problemet

Riksbanken i Sverige är medvetna om att det här är ett problem, men de förklarar också att det är ett problem som är svårt att lösa. Det finns nämligen ingen regel som säger att bankerna är skyldiga att köpa tillbaka svenska sedlar. Det finns dessutom ingen möjlighet att införa någon regel som skulle bli tvingande för bankerna på det sättet.

Riksbanken säger dock att de försöka få svar från bankerna gällande varför de agerar på det här sättet. De vill såklart få till en bra lösning för svenska resenärer, och det bästa är förstås om bankerna ställer upp på en dialog om hur problemet skulle kunna lösas.

Resenärer uppmuntras att lösa penningfrågan innan de ger sig ut på resa

Såväl Forex som Nordea rekommenderar sina kunder att inte resa med svenska sedlar, med en förhoppnings att kunna växla till lokal valuta på plats, inte ens till ställen där det tidigare har varit enkelt att växla in svenska sedlar. Även om det framför allt är i Thailand och i Mellanöstern problemen har uppstått.

Istället är rekommendationen att växla pengar redan på hemmaplan hos ett växelkontor, om man som resenär inte vill eller kan använda sitt betal- eller kreditkort utomlands. Växelkontor finns exempelvis på flygplatser. Tänk dock på att viss valuta kan behöva bokas i förväg. Det är dock inget som gäller de vanligaste valutorna så som euro, pund eller dollar.

Betala med kort på destinationen

Den andra rekommendationen till svenska resenärer är att betala med kort när de befinner sig utomlands. Det är däremot inte något som alla är bekväma med, eller har möjlighet till. Det finns många destinationer där det är svårt att ta sig fram endast med kort och där ”cash is king” fortfarande är aktuellt.

Penningtvättslagen kan ligga bakom problemet

Även turister från Danmark och Norge har haft samma problem med att banker inte vill köpa tillbaka sedlarna. I Danmark hävdar bankerna att anledningen är att de inte vill ta emot danska sedlar eftersom det är svårt för dem att uppfylla penningtvättslagen och kunna bevisa att sedlarna har använts på ett lagligt sätt.

Troligen är det samma anledning som gör att de svenska bankarna inte vill köpa tillbaka svenska sedlar från utländska växlingskontor. Men det är alltså något som Riksbanken ska försöka att skaffa sig mer klarhet om.