Fem sätt att bli lurad på resan

Att resa är härligt och ger oftast fina minnen för livet. Det gäller dock att se upp för vanliga turistfällor för att resan inte ska förvandlas till en dyr historia. Du kan förlora stora summor när du reser utomlands om du inte ser upp med valutaväxlingen. Höga kortavgifter och dyra växlingskontor är bara några av många sätt du kan bli lurad på resan. Här kan du läsa mer om vad du bör se upp för när du tar ut eller växlar pengar på resan samt tips på hur du undviker dem.

1. Dyra växlingskontor

Dyra växlingskontor är en klassisk turistfälla där du kan bli ordentligt lurad. Många glömmer eller struntar i att göra ordentlig research innan de reser iväg och går istället och växlar pengar på flygplatsen eller på ett växlingskontor eller på destinationen.

Att vänta in i sista sekund med att växla pengar är sällan en bra idé eftersom du då är tvungen att acceptera växlingskontorets kurs. När det gäller prissättning på valutaköp så är det upp till växlingskontoret eller banken att bestämma kursen. Det finns nämligen ingen officiell kurs som de måste förhålla sig till utan det är fritt att sätta den valutakurs som de vill. Dessutom kan de ta ut olika avgifter utöver kostnaden för växlingen.

Det går inte säga var det är bäst att växla pengar eftersom det är många olika faktorer som spelar in. Framförallt beror det på vart du ska resa. Om resmålet har få bankomater, banker och växlingskontor kan du räkna med att det blir dyrt att växla på plats. Det gäller framför allt avlägsna resmål där turisterna mer eller mindre är tvungna att acceptera de lokala valutakursen om de inte tagit ut tillräckligt med pengar innan avresa.

Tips 1: Det bästa är att jämföra priser och växlingskurser innan du ska resa. Det är inte alltid det lönar sig att växla hemma i Sverige, men oftast är det lättare att få en överblick över de olika växlingskontorens kostnader och avgifter. Det är särskilt viktigt om du ska resa till en plats där det används mycket kontanter. Det är dock alltid bra att ta med sig en del kontanter på resan, oavsett resmål. Det gör att du klarar dig för de första småutgifterna, exempelvis taxi och matköp, i början av resan.

Tips 2: Var ute i god tid, gärna minst en vecka innan avresa, eftersom det inte är alla valutor som finns tillgängliga. Vissa valutor tar ett par dagar att beställa, framför allt om du vill ha mindre valörer. Lämna inte valutaväxlingen åt slumpen när du ska ut och resa.

Tips 3: Oftast är det billigare att ta ut kontanter via en bankomat på resmålet istället för att växla hos en bank eller växlingskontor. Utöver den lilla kontantkassan för mindre utgifter vid ankomst kan det vara bra att istället ta ut pengar via en bankomat när du kommit fram. Se dock upp med dyra avgifter hos vissa bankomater. Glöm inte heller att kolla upp att det finns bankomater på resmålet.

2. Utländska bankomater med dyra avgifter

Att ta ut pengar med kort på bankomater utomlands är ofta billigare än växlingskontor, men även här bör du se upp för att bli lurad. Dels bör du kolla upp om ditt svenska bankkort tar ut någon avgift när du använder det i bankomater utomlands och i så fall hur mycket. Det är inte ovanligt att banker och kreditkortsföretag debiterar en avgift på 25-60 kronor eller en viss % av uttagsbeloppet när du använder kortet i en utländsk bankomat. Utöver uttagsavgiften tillkommer även en valutaväxlingsavgift. Även den utländska bankomaten tar ofta en uttagsavgift och en växlingsavgift. Om uttaget sker med ett kreditkort tillkommer ibland även en ränta från den dag kontantuttaget genomförs. Med andra ord kan det bli många avgifter, räntor och valutapåslag vid varje kontantuttag i en utländska automat om du inte ser ut.

Tips: Läs på innan och kontrollera vilka avgifter som gäller för ditt debet- eller kreditkort. Ofta är avgifterna och räntorna högre för kreditkort än för debetkort, men det varierar och därför ska du alltid kolla med just din bank och kreditkortsföretag om du vill undvika onödiga uttagsavgifter, räntor och växlingsavgifter på resan.

Tips 2: Vissa bankomater är dyrare än andra. Välj en bankomat från en lokal bank när du ska ta ut pengar på resmålet. Undvik bankomater från fristående aktörer, exempelvis Euronet ATM, eftersom de är betydligt dyrare.

Uttagautomat med Euro

3. Dålig kurs när den utländska banken växlar

När du betalar med ditt svenska bankkort på resmålet kommer du ofta få frågan om du vill debiteras i svenska kronor eller i den inhemska valutan. Oftast är det billigare att välja den inhemska valutan eftersom växlingskursen ofta är sämre när den utländska banken växlar till svenska kronor än när din svenska bank gör det. Den utländska banken vill också tjäna några extra kronor. Den här förfrågan dyker nästan alltid upp i bankomater, men även i vanliga butiker och restauranger när du betalar med kort.

Tips: Välj alltid den lokala valutan när du betalar för att undvika en dålig växelkurs när den utländska banken växlar till svenska kronor. Även om bankomaten säger att det är en bra växelkurs eller att det är tryggt att veta vilken kurs det är.

Betalning med kort utomlands

4. Valutapåslag & avgifter för kreditkort

Vissa kort är dyrare än andra att använda på resan. Valutaväxlingspåslag och höga räntor gör att semestern kan bli en riktigt dyr historia om du inte ser upp. Det är inte ovanligt att vissa kreditkort har en hög ränta från den dag köpet eller uttaget görs.

Tips: Kontrollera alltid med din bank och/eller kreditkortsföretag vilka avgifter, valutapåslag och räntor som gäller för köp och uttag utomlands. Om du har flera olika kort kan det vara värt att jämföra olika alternativ för att se vilket som är billigast att använda på resmålet.

5. Dyra överraskningar

Inför resan är det viktigt att planera även för olika scenarion, framför allt om du ska till ett resmål som du aldrig varit på tidigare. När du är på resande fot kan otrevliga överraskningar dyka upp vilket kan kosta onödigt mycket. Exempelvis kan det vara så att ditt kreditkort inte accepteras på många platser vilket gör att du måste gå och ta ut pengar hos dyra växlingskontor eller bankomater med dyra avgifter.

Tips: Kontrollera vilka kort som gäller på resmålet och försäkra dig om att just ditt kort accepteras av många butiker och restauranger. Om du har flera kort är det bäst att ta med alla när du ska ut och resa för att försäkra dig om att du kan betala med något av korten. Det är tex alltid bra att ha ett Visa och ett Mastercard med sig på resan.